- Advertisement -
КолумниПравда

Европскиот зелен договор се претвора во црвен

Европскиот зелен догвор се претвора во црвен - Работник
285views

Автор: Делара Брукхардт

Европскиот зелен договор не само што има за цел борба против климатската криза. Исто така е можност за социјални промени, пишува Делара Брукхардт, член на Европскиот парламент во својата колумна објавена на веб страна Social Europe.

Глобалните температури се очекува да се зголемат за катастрофални 3С до крајот на векот, освен ако не се преземеме поголема акција. Особено следните десет години се клучни. Меѓувладината комисија за климатски промени, тело на Обединетите нации за проценка на науката поврзана со климатските промени, го истакна ова неколку пати. Во оваа временска рамка мора да се преземат чекори за ограничување на глобалното затоплување на 1,5С. Накратко, потребни ни се огромни напори за да се постигне навидум невозможното – да го направиме нашиот континент неутрален во полето на климатските промени за сегашните и идни генерации.

За да се соочиме со овој  глобален предизвик потребно е да се направи повеќе од кажување на убави зборови. Наместо тоа, таа мора да се справи со главните политичари од локалните совети до меѓународната сцена и се разбира, во Европската унија. ЕУ треба да биде неутрална кон климатските промени најдоцна до 2050 година. Тоа, барем, е волја на Европскиот парламент и социјалдемократската партија.

Како прв заменик на новиот претседател на Европската комисија, Урсула фон дер Лејен, холандскиот социјалдемократ Франс Тимерманс ќе биде одговорен за европскиот зелен договор. Намерата е тој да стане иницијатива на новиот комитет.

Целосните детали за овој договор се уште не се познати. Сепак, во неговото сослушување во Европскиот парламент пред стапувањето на должноста, Тимерманс објасни неколку клучни точки и иницијативи. Овие сугерираат дека ќе има нова амбиција во европската политика за животна средина и климата, како што се бара од социјалдемократите во парламентот. Европските креатори на животната средина и климатските политики сигурно нема да бидат здодевни во текот на следните пет години, пишува Делара Брукхардт во својата колумна.

Остатокот од колумната прочитајате го тука

Ставовите изразени во колумната во ниеден случај не ги изразуваат официјалните ставови на Порталот Работник