- Advertisement -
ЗанимливостиМагазинНаука

Европски суд за човекови права: Задолжителната вакцинација е ЛЕГАЛНА

До понеделник листи за организирано - Работник
799views
Европскиот суд за човекови права (ЕКЧП), каде се обратија родителите на деца од Чешка кои не беа примени во градинка поради невакцинирање, оцени дека задолжителната вакцинација е „неопходна во демократско општество“.

„Оваа пресуда ја зголемува можноста за задолжителна вакцинација во моменталната епидемија на ковид-19“, изјави за агенцијата Франс Прес, адвокатот Никола Хервије, специјализиран за ЕКЧП.

Сепак, тој ја нагласува „слободата на проценка што судот им ја остави на државите во врска со прашањето за политиката за вакцинација“.

Овој експерт, исто така, посочува дека во одлуката на судот се вели „општ консензус за позитивните ефекти од вакцинацијата, што не се доведува во прашање поради неизбежните несакани ефекти, бидејќи постои строга научна контрола“.

Судот, додава тој, го поддржува „принципот на социјална солидарност што може да го оправда наметнувањето вакцинација на сите, дури и на оние кои се чувствуваат помалку загрозени од оваа болест, кога станува збор за заштита на најзагрозените лица“.

ЕКЧП проценува дека задолжителната вакцинација на деца во Чешка против девет болести (дифтерија, тетанус, детска парализа) не ги крши одредбите на Европската конвенција за човекови права кога станува збор за „правото на почитување на приватниот живот“.

„Политиката за вакцинација ги следи легитимните здравствени цели, како и правата на другите, бидејќи ги штити и оние кои примаат вакцини и оние кои не можат да се вакцинираат од медицински причини“, рече судот, додавајќи дека оние кои не можат да ја примат вакцината, тогаш „зависат“ од колективен имунитет за да се заштитат од сериозни заразни болести “.

Чешка „затоа има голема слобода на проценка во овој контекст“, наведува судот чии одлуки не можат да се обжалат и нагласува дека „интересите на децата мора да имаат предност пред сите одлуки што ги засегаат нив“.

Извор: Beta