ЕкономијаНовостиСветСветот на работникот

Единствената дозвола за работа и престој за странци во Србија ќе важи од 1 февруари

   Време за читање 1 минута

Значителното зголемување на бројот на странски работници во Србија (од 35.180 работни дозволи за странци минатата година на 50.397 годинава) доведе до итна измена на Законот за вработување на странци со цел да се забрза и подобри процесот на издавање работа. дозволи, обезбедувајќи поефикасен пристап до пазарот на трудот.

Со измените на законот се воведува концептот на единствена работна дозвола за престој. Тоа значи дека странците кои сакаат да работат и да останат во Србија во иднина ќе поднесуваат само едно барање за двете намени – за работа и престој. Клучната промена е целосната дигитализација на постапката,

информира Политика.

Сега, барањата за единствена дозвола за работа-престој ќе се поднесуваат преку единствен портал, што значи дека целото барање со комплетните документи ќе се испраќа по електронски пат.

По одобрувањето на барањето, единствената работна дозвола за престој ќе биде издадена како биометриски документ. Сепак, важно е да се напомене дека одредбите поврзани со единствениот портал, електронската виза, единечната дозвола за работа и престој ќе почнат да важат дури од 1 февруари 2024 година. Во сила се најголемиот дел од другите одредби од Законот за вработување странци, освен оние кои детално ги дефинираат упатните акти за дозвола за упатени лица и за движење во претпријатието, како и казнените одредби кои се однесуваат на прекршоците. на работодавачи кои не ги обезбедуваат правата и обврските од актот за упатување,

пренесува медиумот.

Измените на законот ќе имаат за цел да ги поедностават и забрзаат процесите поврзани со работата и престојот на странските работници во Србија.