- Advertisement -
ЕкономијаМакедонија

Економистите очекуваат поголем економски раст, но и поголема инфлација

Економистите очекуваат поголем економски раст - Работник
294views

Зголемената минимална плата и порастот на увозните цени ќе ја забрзаат инфлацијата. Поголем економски раст, но и повисока инфлација во следните две години се очекувањата на економските аналитичари наведени во последната јунска анкета на Народната Банка. За годинава, експертите очекуваат стапката на инфлација да изнесува 1.6%, догодина да се зголеми на 1.8%, а во 2021-та да достигне 1.9%.

„Умереното забрзување на инфлацијата, испитаниците го објаснуваат со повеќе фактори, како што се зголемената минимална плата, повисоката домашна побарувачка, повисоките цени на енергијата согласно очекуваниот раст на цената на нафтата на светскиот пазар, како и општиот раст на светските цени на примарните производи“

Advertisement

Анкетираните аналитичари очекуваат економскиот раст на земјава да изнесува 3.1% годинава, а да забрза на 3.3, односно 3.6 отсто во следните две години. Оптимизмот го темелат на добрите резултати во првите 3 месеци, најавените евроатлантски интеграции, инфраструктурните проекти кои треба да се реализираат, растот на потрошувачката на населението како резултат на растот на просечната плата, кредитирањето и пониската невработеност.

Целосниот текст можете да го прочитате тука

Advertisement
Advertisement