ЕкономијаСвет

Економистите проценуваат нееднакво враќање на работните места и криза до крајот на 2021 во САД

Економистите проценуваат - Работник
104views

Трилионите долари во кеш и позајмници од Федераните резерви и политичките лидери на САД во последниве неколку недели значи градење на финансиски мост за државата да се справи со пандемијата на корона вирусот и да ја рестартираат економијата со мала или краткорочна штета.

Но, историскиот напор сеуште има можност да остави милиони на Американци невработени на долг рок, покажуваат новите економски прогнози кои ја гледаат невработеноста во САД не само како да напредува кон ерата на Депресијата во следните недели, него како голема стапка на невработеност од 6 процнети до крајот на 2021 година.

Веќе големиот скок на краторочна невработеност доаѓа, но претставниците на Фед се надеваат дека програмите на Фед ќе и овозможат на економијата да ја издржи „хибернацијата“ и потоа да биде „оживеана без трајна штета“.