- Advertisement -
ЕкономијаМакедонија

Економијата во Македонија забележа раст од 3,1 процент

Економијата во Македонија забележа раст од 3,1 процент - Работник
366views

Раст на македонската економија од 3,1% во вториот квартал,  објави државната статистика. Најголем пораст од 7,5%  е забележан во трговијата на големо и мало, поправката на моторни возила, транспорт и складирање ,како и  објектите  за сместување. Финалната потрошувачка кај домаќинствата, која учествува со речиси 70% во структурата на БДП има пораст од 4,6%. Расте и извозот и увозот на стоки, како и бруто инвестициите.  За власта – бројките се очекувани. Задоволни се што ги создава реалната економија, без никакви  интервенции од државата.

Извор: Сител