- Advertisement -
ЕкономијаМакедонија

Експертите- скептични, бизнисот- воздржан за петте милијарди на Заев

Експертите- скептични - Работник
327views

На македонската економија и требаат и повеќе од 5 милијарди инвестиции, но и способни кадри тие да ги реализираат, реагираат упатените. Годинава државата реализирала само 20 отсто од капиталните проекти.

Влегува ли конечно македонската економија во инвестициски циклус тежок милијарди евра? Ако се суди според најавите на премиерот Зоран Заев, вечните најави наскоро треба да станат и реалност. Во ситуација кога државата досега не успеа да реализира ни 20 отсто од капиталните проекти, прашањето е има ли земјата воопшто капацитет да реализира 5 милијарди евра инвестици?
Деновиве Заев обелодени низа инфраструктурни проекти, чија реализација треба да влијае на зголемување на конкурентноста на земјата:

„Следува инвестициски циклус од околу пет милијарди евра. Проектирани се една милијарда во патишта, над една милијарда во железница, над една милијарда во енергетика, со ХЦ Чебрен, со далекуводот кон Албанија и со гасоводот, нов Клинички центар, инвестиции во земјоделството и руралниот развој, пречистителни станици за отпадна вода, регионални фабрики за прибирање и обработка на отпад, канализациски и водоводни системи, училишта и градинки и други проекти за реалните потреби на луѓето“, рече Заев.

Без инвестиции нема развој

Најавата на премиерот звучи добро и не е ниту прва. Но ќе биде прва ако успее да се реализира. Експертската јавност е скептична и воздржана, бизнис заедницата нестрплива:

„Целата светска економија е исклучиво базирана на трошење средства кои треба да вратат нови средства. И тоа во инфраструктура, како што се патишта, железници, сообраќај и енергетика, но и образование. Другото што е потребно е да има правна држава. Нема бизнис заедница која нема со две раце да го прифати инвестирањето од 5 милијарди. Дали ќе одиме со задолжување, јавни приватни партнерства или било што друго воопшто е неважно, заради тоа што тие инвестиции се враќаат“, коментира стопанственикот Горан Рафајловски.

Целосниот текст можете да го прочитате тука