- Advertisement -
ЕкономијаСвет

ЕК со пакет од 750 милијарди евра сака да им помогне на земјите најпогодени од пандемијата

ЕК со пакет од 750 милијарди евра - Работник
111views

Министрите за финансии на Европската унија (ЕУ) разговарале за блок-план во вредност од 750 милијарди евра за закрепнување по пандемијата од коронавирусот, во пресрет на преговорите за деталите за прибирање финансиски средства и законитоста на нивното кредитирање.

Со овој план, Европската комисија (ЕК) сака да им помогне на економски послабите земји погодени од пандемијата да закрепнат со темпо коешто е на ниво на посилните земји, со цел да се зачува единствениот пазар на ЕУ од 450 милиони луѓе.

Стимулациониот план има поддршка од Франција и Германија и се планира да се спроведе во наредните четири години. Предвидено е Комисијата да се задолжи на пазарот и покрај прописите за заштита на буџетот на Унијата и потоа да ги распредели тие пари на земјите на кои им е потребен, наместо да им ги позајми.
Извор: Денар.мк
Advertisement
Advertisement