ЕкономијаСвет

Елките како есенцијално добро: На продавачите им е дозволено да работат и покрај локдаунот

Елките како есенцијално добро - Работник
65views

Владата на Велика Британија ги класифицирала новогодишните елки како „есенцијални“ добра, а со тоа овој викенд во Англија било овозможено да се купи елка на тезгите и фармите. 

Здружението на одлгедувачи на елки се залагало за промен на одлуката според која од забрана за работа се исклучени само супермаркетите, истакнувајќи дека продажбата ќе се одвива надвор каде е полесно да се почитуваат мерките за социјална дистанца, пренесува Гардијан. 

Здружението има повеќе од 320 членови кои просечно продаваат осум метри стебла годишно, заедно со свежите венци и елки по цени, генерално пониски од тие во цвеќарите.