- Advertisement -
Правда

Ема Вотсон иницираше СОС линија за жени жртви на сексуално вознемирување на работното место

Ема Вотсон иницираше СОС линија за жени жртви на сексуално вознемирување на работното место-Работник
388views

Актерката и активистка Ема Вотсон помогна да се започне бесплатна телефонска линија која ќе нуди бесплатни правни совети на жените кои се соочуваат со сексуално вознемирување на работното место. Линијата е финансирана од фондот „Time’s Up UK“ за правда и еднаквост, со кој управува непрофитната Роса (Фонд на Велика Британија за жени и девојчиња). Актерката донираше 1 милион фунти на фондот во 2018 година.

Повикувачите ќе бидат поврзани со член на организација за права на жените, која работи на едукација на жените за нивните права и да обезбедува бесплатна  правна поддршка на жени кои искусиле насилство. Телефонската линија ќе им помогне на жените да научат повеќе за тоа што правно претставува сексуалното вознемирување, како да покренат претставка или постапка. Правните специјалисти ќе ги советуваат за нивните права, како и за најдобриот тек на дејствување, без трошоци.

Сексуалното вознемирување на работа е во центарот на вниманието откако илјадници жени започнаа да ги споделуваат своите лични искуства преку Интернет користејќи го хаштагот #MeToo. Движењето се рашири глобално во последните години и влијаеше жените од Шведска до Јапонија и до Индонезија да зборуваат за сексуалното вознемирување на работното место.