- Advertisement -
ПравдаСветСиндикат

ЕПСУ: Родовата еднаквост останува приоритет за затворање на родовиот јаз на платите и пензиите

ЕПСУ: Родовата еднаквост - Работник
386views

Европската Федерација на синдикати од јавен сектор -ЕПСУ ги поздравува заклучоците донесени вчера од страна на Европскиот совет за родово еднаква економија во ЕУ и нагласуваат дека тие сега мора да бидат транспонирани во конкретни активности на национално и на ниво на ЕУ.

Според нив, обемните заклучоци доаѓаат во екот на 25-годишнината од Декларацијата во Пекинг во 1995 година и Платформата за акција. Ова беше историски план за унапредување на женските права. Тие го препознаваат напредокот постигнат во последните 25 години, додека упатуваат на области каде што треба да се направи уште многу.

Имено, заклучоците го потврдуваат нееднаквото влијание на помалите плати врз жените и ги даваат приоритетите на родовото буџетирање и проценките на родовото влијание за политиките на ЕУ, вклучително и за европскиот семестар. Сепак, жално е што Советот не побара силни правни иницијативи за затворање на јазот меѓу родовите и пензиите. Правните иницијативи мора да бидат вклучени во стратегијата на Европската комисија што се очекува на почетокот од 2020 година.