ЗанимливостиМагазин

Етна, патешествие блиску кратерот од вулканот!

Етна, патешествие блиску кратерот од вулканот! - Работник
103views

Сицилијанските водичи и најсвежите Бедекери велат дека Етна е единствениот жив вулкан во Европа и најголемата планина во Италија.

Во историскиот преглед, тие наведуваат дека најжестоката ерупција била во 1669 година, кога целосно ја уништила и збришала Катанија, градот во подножјето.

Да не одиме далеку – во минатиот век, вулканот Етна се објави седум пати.

Последен пат беше објавено во март минатата година.

„Имаме одлични сеизмолошки услуги со најсовршени уреди. Нивните станици се наоѓаат во близина на највисокиот кратер. Сеизмолозите на опсерваторијата можат да предвидат ерупција три часа однапред, а има и аларм за опасност! Кога ќе експлодира, просечно исфрла 25 тони во секунда! “, вели Сињор Салваторе, наречен Џон.

„Секако, доколку постои ризик, сите се евакуираат. Не плаши се, ти реков дека сеизмолозите се таму горе (иако станицата беше разнесена пред една година), но ако има ерупција, патеката за лава е насочена со поставување пречки и динамит, чии експлозии создаваат вдлабнатини, така што лавината маса се насочува кон морето. Во подножјето на планината Етна постојат неколку градови, убави места и безброј села. Луѓето секогаш се враќаа во уништените области и градеа куќи, улици, цркви на истите места. По неколку месеци, полињата беа зелени, а почвата беше толку плодна што немаше нешто што не никнува и успева! Нашиот народ вели: „Етна зема – Етна дава!“. Првата станица на застанување е на 2.000 метри. Тука ќе треба да облечете зимски јакни и топла облека. Тоа е правилото! Потоа ќе се искачиме на 3.000 метри висина со џипови, и сеуште е ризично! Таму е 0 степени целзиусови дури и поладно, бидејќи дува ветер, а ние доаѓаме со + 40 степени целзиусови! “

Сè што раскажува Сицилијанецот изгледа невообичаено; покрај нас има дрвја со зрели портокали, а зад нив се наоѓа мазната површина на морето и сончевите зраци што сјаат на неа.

Поминуваме покрај светло белиот град Јара на крајбрежјето – и ја свртуваме планинската патека.

Одеднаш сонцето исчезна, а камената карпа пред нас станаува мрачна и недостапна.

Искачување почнува, а потоа првиот серпентини.

Дедо Мраз – пишува на патоказот и наскоро се појавуваат куќи, а потоа прекрасно место на тесни стрмни улици и неверојатно распукани фасади.

Сите ролетни се спуштени, терасите и балконите се празни.

Дали некој живее тука, се прашувам додека поминуваме низ мал плоштад со голема црква; чии ѕидови се поддржани од страна на дебели греди.

Во некои места, облека се суши на јаже.

Минатата година силен земјотрес сериозно го оштети ова место, така што сè уште се опоравува.

По неколку километри, пејзажот околу нас се менува, тревата исчезнува, зелената ниска вегетација се разредува, серпентините стануваат поостри, во автобусот сите молчат.

Патот стана прашлив и црн, со темни карпи и јагленисани камења над него. Пред нас е градот Заферана. Искривената табла вели дека сме на 1.800 метри.

Местото е видливо оштетено, куќите имаат темни покриви, паднати фасади и испукани темели. Портите изгледаат морничаво.

Зад избришаниот простор стои црнина со густа груба кора. Некоја камена основа навестува дека тука имало куќа што недостасува, нечиј дом било тоа.

Дури и портата е недопрена!

Оладената лава дошла до половина од полето, застанала до таму, некаде позади куќата, оставајќи само камени sидови, додека местото Заферана имаше порано зелени ливади, шуми и мед. Сега изгледа како рудник за јаглен, темно и мрачно.

Забележувам неколку хотели но духовно празни!