- Advertisement -
ПравдаСветСветот на работникотСиндикат

ЕТУК бара социјални реформи во ЕУ

ЕТУК бара социјални реформи во ЕУ - Работник
297views

Реакција на Европската Конфедерација на синдикати – ЕТУК за освртот од страна на Европската комисија за економското владеење во Европската унија:

“Синдикатите го поздравуваат овој преглед на економското управување како можност да се повлече линија под една деценија штетно штедење и да се започне позитивна програма за инвестиции и нагорна конвергенција на работните и животните услови што ќе ја направат Европа поправедна за работниците со испорака на одржлив раст, социјална кохезија и социјално праведна транзиција кон зелена економија.

ЕТУК се согласува дека правилата станале премногу сложени и треба да се постави прашањето дали правилата сеуште се соодветни за целите. Сепак, загрижени сме што предлогот на Комисијата не остава простор за потребните реформи.

Јавните и приватните инвестиции мора да бидат промовирани со цел да се обезбеди граѓаните конечно да започнат да ја чувствуваат придобивката од економското закрепнување преку поквалитетни работни места и подобар животен стандард. Финансиската криза, исто така, покажа дека инвестициите наместо штедење се најдобриот и најправеден начин за економски раст и намалување на долговите. Амбицијата да станеме првиот климатски неутрален континент е добредојдена, но не можеме да ја постигнеме оваа цел без придружните социјални мерки “, рече генералниот секретар на ЕТУК, Лука Висентини.

Конфедералниот секретар на ЕТУК, Лина Кар рече:

„Документот вклучува социјални партнери во рамките на засегнатите страни кои треба да бидат консултирани, но ја занемарува улогата на социјалните партнери во силното подобрување на нивното учество во процесот на економско управување во последните години. Вклучувањето на социјалните партнери се покажа како клучно во одржувањето на транспарентноста и демократското прицврстување во ЕУ. Социјалниот дијалог се покажа како двигател на социјално балансираните реформи.

Ова е предност што не треба да се занемарува. Економското управување на Европската унија од сега мора да биде конзистентно со нејзините амбициозни социјални цели и вклучувањето на синдикатите во процесот на креирање политики е од суштинско значење за создавање фер политики што ќе ја обноват довербата на работниците.

Конечно, сакаме да истакнеме дека стариот„ виртуозен триаголник “на реформите, фискалната дисциплина и инвестициите донесе само штедење. Синдикалното движење со нетрпение очекува ревидирана фискална рамка посочена кон зајакнување на инвестициите за зелена транзиција, постигнување на социјален напредок и зајакнување на социјалниот дијалог, за обезбедување на функционална и инклузивна социјална пазарна економија. “