- Advertisement -
ПравдаСветСветот на работникотСиндикат

ЕТУК го поддржува Законот за клима на ЕУ

ЕТУК го поддржува Законот за клима на ЕУ - Работник
209views

Одговарајќи на објавувањето на Европската комисија на Европскиот закон за клима, Конфедералниот секретар на Европската Конфедерација на синдикати – ЕТУК, Лудовик Војет рече:

„Комисијата има право да ја вметне неутралноста на климата во законодавството, но жално е што тие се уште не предложиле привремена цел за 2030 година. Ова е потребно за да се испланира транзицијата и да се добие кредибилна позиција на ЕУ за климатска дипломатија пред Самитот за климатските промени во Глазгов“

Advertisement

Според него секоја цел е безначајна без политики и финансирања потребни за да се постигне тоа. Затоа Европскиот совет мора да ја преземе својата одговорност да го зголеми буџетот на ЕУ за да се обезбеди Европската зелена зделка, извор на надеж и обновување на европскиот проект, а не да се претвори во сурова илузија за работниците и граѓаните.

„Поддршката на синдикатот за обврзувачкиот закон за климата е условена од правилна транзиција што обезбедува добро финансирање, обезбедува квалитетни работни места, преквалификација и соодветна социјална заштита за сите засегнати работници, како и мерки за да се осигура енергетската сиромаштија да не се влоши. Вклучувањето на правниот транзициски концепт во Европскиот закон за климатски услови е добредојдено, но треба да се дефинира, бидејќи патот до климатската неутралност ќе биде невозможен доколку климатските мерки не се фер и правични“.

Advertisement

Додаде дека вклучувањето на работниците и нивните синдикати на сите можни ниво на управување, исто така, ќе биде клучен двигател за прераспределување на придобивките и трошоците од транзициите, осигурувајќи се дека работниците и најранливите сектори на општеството нема да бидат единствените кои ќе го носат товарот.

Advertisement