- Advertisement -
ЕкономијаСветСиндикат

ЕТУК и ИТУК го поздравуваат повлекувањето на трговските концесии на ЕУ од Камбоџа

ЕТУК и ИТУК - Работник
241views

Европската комисија денеска објави делумно повлекување на трговските концесии од Камбоџа во рамките на нејзиниот повластен трговски аранжман, Се, но оружје не (ЕБА). Одлуката беше донесена по долг период на „засилен дијалог“ инициран од ЕУ со цел да се изврши притисок врз владата на Камбоџа да престане да ги гони опозициските лидери и да прекине со другите авторитарни мерки.

Камбоџа е рангирана во најниската категорија на глобалниот индекс за права на Светската Конфедерација на синдикати – ИТУК и значително придонесува за глобалната трка до дното на заштитата на трудот. После неколку години кампањи на синдикатот и претстојната закана од повлекување на ЕБА, неодамнешната реформа на Законот за синдикати на земјата се уште не успеа да одговори на клучните барања за да се донесе законот во согласност со стандардите на МОТ и да се заштити слободата на здружување и правото на организирање. Владата продолжи да поднесува обвиненија против лидерите на синдикатот и организирањето и пристапувањето во синдикат во фабриките за облека и другите сектори станува се потешко и поопасно. Антијуниската дискриминација е голема.

Бидејќи Камбоџа е голем корисник во рамките на ЕБА, делумното повлекување е тест за трговската политика на Европа и нејзиното влијание врз човековите права. Европската Конфедерација на синдикати – ЕТУК и ИТУК ја поздравуваат одлуката на ЕУ за повлекување на трговските преференци кон Камбоџа.

Шаран Буроу, генерален секретар на ИТУК, рече: „Владата на Камбоџа е целосно одговорна за повлекување придобивките и жалиме за нејзиниот недостаток на посветеност кон работниците во Камбоџа. Владата и компаниите што прават деловни активности во земјата конечно мора да ја слушанат загриженоста на работниците и да дејствуваат за да обезбедат целосно почитување на слободата на здружување и правото на колективно договарање. Трговските придобивки треба да бидат обновени само откако владата ќе го смени својот тек за демократијата и работничките права. ЕУ треба да го зголеми притисокот врз владата на Хун Сен со цел промовирање на здрава работна заштита и запирање на гонењето на синдикалците “.

Лука Висентини, генерален секретар на ЕТУК, рече: „Ја поддржуваме одлуката на Европската комисија да ги укине трговските преференции за Камбоџа. Отсекогаш сме се залагале за силен став на ЕУ на меѓународната сцена за почитување на работничките права. Трговските преференци на ЕУ треба да им се дадат само на трети земји со строги услови за почитување на работничките права. Ова е основа за фер глобализација “