ЕкономијаСветСиндикат

ЕТУК: Работниците сеуште немаат „заздравено“ од минатата економска криза

ЕТУК: Работниците сеуште - Работник
205views

Коментирајќи ја есенската економска прогноза на Европската комисија, Генералниот Секретар Европската Конфедерација на синдикати – ЕТУК, Лука Висентини рече:

„Економската прогноза на комисијата покажува дека Европа е на работ на уште една економска криза и покрај фактот што животниот стандард на работниците сеуште не подобрен од последната економска криза. Дури и зголемената стапка на вработување се темели на зголемена несигурна работа“.

„Европа не може да си дозволи уште една рецесија, што значи дека лидерите мора итно да реагираат за да ја повратат самодовербата и побарувачката на економијата со зголемување на јавните инвестиции во креирањето на квалитетни работни места и да им дадат на работниците поголеми плати кои ги чекаат уште од заздравувањето на кризата“.

„Со оглед на тоа дека нето инвестициите како акции на БДП – то се сеуште под нивоата од 2008 година, сеуште постои простор да се зголеми штедењето кое треба да биде насочено кон подготовките за еколошки и дигитални транзиции. Комисијата треба и да ги исклучи јавните инвестиции кога ги пресметува дефицитите на државите“.