СветСиндикат

ЕТФ избра В.Д Генерален Секретар

ЕТФ избра В.Д Генерален Секретар - Работник
108views

Европската Федерација на транспортни работници – ЕТФ претставува повеќе од 5 милиони работници кои помагаат Европа да се движи на копно, поморски и воздухопловно. Вчера, Извршниот Комитет кој се состана во Лондон, ја одобри номинацијата на Ливија Спера. Ливиа беше Политички Секретар на пристанишата и рибарство и веднаш ја презема функцијата како В.Д Генерален Секретар на ЕТФ.

Во возбудливо и предизвикувачко време за нејзиното движење, Европската Федерација на транспортни работници назначи в.д. Генерален Секретар да ја води оваа Федерација до следниот конгрес. Извршниот комитет вчера го потврди назначувањето на Ливија Спера.

Ливија со задоволство го прифати овој нов предизвик. „Чест ми е да бидам избрана за в.д. Генерален Секретар на ЕТФ. Ова е неверојатна организација, и ја должиме нашата сила на нашите здружени синдикати ширум Европа. Со нетрпение очекувам да соработувам со нив за да се изгради власт на автономна ЕТФ, да ги зајакнеме нашите делови и да ја водиме дебатата за проблемите што не засегаат сите нас: автоматизација, климатските промени и борбата за поизразена Европа.“

„Од Конгресот во Барселона, добивме сила на многу начини, а успехот на нашата кампања за фер транспорт покажува што можеме да постигнеме заедно. Сега е време да го направиме следниот чекор и да го постигнеме нашиот целосен потенцијал – транспортните работници на Европа сметаат на нас! “

Претседателот на ЕТФ, Франк Морелс, го поздрави новиот вршител на должноста Генерален секретар. “ум што синдикатите на ЕТФ едногласно ја одобрија препораката на Управниот одбор. Ливиа е фантастичен синдикалист, и совршена личност која ќе го води ЕТФ во годините што следат. Таа е експерт за прашања поврзани со политиката кои ги засегаат европските транспортни работници, и таа има јасна визија за иднината на ЕТФ. По нејзиното време како харизматичен и убедлив политички секретар за докерски и риболов, не можам да дочекам да работам со неа додека продолжуваме со трансформацијата на ЕТФ во модерна кампања за мобилизација и кампања. Да живее ЕТФ! ”

Претседателот на ЕТФ, Франк Морелс, го поздрави новиот вршител на должноста Генерален Секретар. „Мило што синдикатите на ЕТФ едногласно ја одобрија препораката на Управниот одбор. Ливија е фантастичен синдикалист, и совршена личност која ќе го води ЕТФ во годините што следат. Таа е експерт за прашања поврзани со политиката кои ги засегаат европските транспортни работници, и таа има јасна визија за иднината на ЕТФ. По нејзиното време како харизматичен и убедлив политички Секретар за пристаништа и риболов, не можам да дочекам да работам со неа додека продолжуваме со трансформацијата на ЕТФ во модерна кампања за мобилизација. Да живее ЕТФ!“