- Advertisement -
ЕкономијаНовостиСвет

ЕУ вложува две милијарди евра во дигитални проекти

ЕУ вложува две милијарди евра во дигитални проекти - Работник
102views

Проектите ќе вклучуваат ширење на 5G низ критичните транспортни мрежи до 2030 година

ЕУ се очекува да издвои околу две милијарди евра за финансирање дигитални проекти во следните седум години.

Ова е дел од новиот договор постигнат од преговарачите на Европскиот парламент (ЕП) и Европскиот совет за новите фондови за транспортни, дигитални и енергетски проекти во рамките на Инструментот за поврзување на Европа (CEF) за 2021-2027 година.

CEF е инструмент за финансирање на ЕУ фокусиран на промовирање на раст, работни места и конкурентност преку насочени инфраструктурни инвестиции во земјите-членки.

Според новонајавениот привремен договор, кој сè уште е во фаза на правна ревизија, CEF ќе добие вкупен буџет од околу 30 милијарди евра за финансирање на проекти што имаат за цел модернизација на различни прекугранични проекти. Ова ќе вклучува околу 10 милијарди евра за помош на земјите од ЕУ да ги довршат исчезнатите транспортни врски, како и 1,4 милијарди евра за брзо следење на завршувањето на главните прекугранични железнички проекти, што треба да ги избере Комисијата врз основа на конкурентност.