Заев: Идната година пензиите ќе се покачат за околу 900 денари

Претседателот на Владата на Република Северна Македонија, Зоран Заев, заедно со министерката за труд и социјална политика, Мила Царовска и министерот за здравство, Венко Филипче денеска во Владата остварија средба со пензионерите од скопскиот регион.

На средбата пензионерите со владините претставници разговараа за претстојното зголемување на пензиите, за воведување на социјалната пензија и за развој на социјални услуги на локално нив, подобрувањето на здравствените услуги за пензионерите, кои како што беше констатирано доаѓаат како резултат на стабилизирањето на Пензискиот фонд и позитивните резултати од реформите во пензискиот систем.

„Пензионерите, нашите сограѓани, родители, мајки и татковци, баби и дедовци, преку 300 илјади граѓани на нашата земја, се дел од оние кои го заслужуваат најголемото внимание. Целиот работен век го вложувале за напредокот на нашата земја, ги вложувале своите капацитети на работните места, во домот и семејството. Затоа заслужуваат да имаат пристојни пензиски денови. Да им се оддолжиме достоинствено“, рече премиерот Заев во своето обраќање кон присутните.

Тој додаде дека покачувањето на пензиите е резултат на позитивните економски и е исполнување на најавата уште во април кога беше констатирано дека постои економски раст во земјата.

„Од идниот месец, сите пензии во државата ги зголемуваме за 700 денари коишто ќе влезат во основицата на пензијата. До крајот на годината, пензиите ќе се усогласат за уште 160 до 200 денари што значи дека во 2020 година, пензиите ќе пораснат за околу 900 денари. Со ова покачување во 2020 година, просечната пензија ќе изнесува околу 15.500 денари, или за три години просечната пензија ќе се зголеми за вкупно 1.746 денари“, истакна министерката Царовска.

На средбата беше истакнато дека просечната пензија со последното покачување годинава во септември изнесуваше 14.598 денари, а во 2016 година 13.754 денари.
Беше констатирано дека дополнителното, трето покачување во услови кога има стабилизација на пензискиот систем, раст на економијата и раст на минималната плата за 15 проценти и пораст за пет проценти на просечната плата е позитивен исход од спроведувањето на пензиската реформа која обезбедува одлични резултати и веќе 11 месеци пензиите се исплаќаат без позајмици.

Само за една година е направена заштеда во Фондот за пензиско и инвалидско осигурување од 3 милијарди денари, а приходите на Фондот се зголемени за 10 проценти.
Претседателката на Сојузот на здруженија на пензионери, Станка Трајкова информираше дека зголемена пензија ќе добијат над 320 илјади пензионери. Таа додаде дека со воведувањето на социјалната пензија за повозрасните лица оваа Влада уште еднаш потврдува дека подеднакво се грижи за достоинствен живот граѓаните, кои во текот на својот работен век заеднички придонесуваат во градењето на општеството.

Согласно Законот,  право на надоместокот за социјална сигурност имаат лицата кои се на возраст од 65 години и немаат други извори на егзистенција. Тие треба да се државјани на нашата земја најмалку 15 години, да не примаат старосна пензија, вклучувајќи ги и лицата без работен стаж.

За домаќинствата каде што и мажот и жената ги исполнуваат условите за користење на социјална пензија, месечниот надоместок го користи само еден член бидејќи станува збор за право од социјалната заштита и не е поврзано со ПИО.

Со министерот Филипче пензионерите разговараа за новата мерка, укинувањето на квотите за лекови на рецепт, која покажува одлични резултати во надминувањето на недостигот на лекови на рецепт.

„Веќе трет месец лековите се достапни за пациентите во секое време. Со укинувањето на квотите за лекови на рецепт во аптеките низ целата држава, го решивме деценискиот проблем. Сите граѓани се снабдени со лекови согласно нивните реални медицински потреби, без да прават залихи во нивните домови. За лицата над 64 годишна возраст, обезбедивме бесплатна вакцинација против сезонски грип. Во предлог-буџетот за 2020 година, одвоивме средства за болничко лекување без наплата на партиципација за пензионери со пензија пониска од просечната во нашата држава“, потенцираше министерот Филипче.

На средбата со пензионерите се разговараше и за планираниот развој на социјалните услуги на локално ниво кои ќе бидат наменети за повозрасната популација којашто е во социјален ризик, како и за останатите мерки кои се планираат за да продолжат реформите за подобрување на положбата на пензионерите.

Извор: Влада