- Advertisement -
ЕкономијаМакедонија

Закони за еднаквост на платите помеѓу мажите и жените има, но потребно е инспекторите да излезат на терен

Закони за еднаквост на платите - Работник
526views

Во Исланд минатата година стапи во сила закон, со кој се изедначуваат платите на мажите и жените за исти работни места. Но, во другите држави, меѓу кои и Република Северна Македонија, останува дискриминацијата на жената кога се во прашање месечните примања. Кај нас разликата во платите меѓу мажите и жените за иста работа е 18 проценти.

Што треба да се стори за да се измени таквата состојба кај нас? Дали и нашата држава треба да донесе закон со кој ќе се задолжат работодавачите да им даваат иста плата за иста работа на мажите и жените?

Систематизации на работните места за да се утврди дискриминација

Решението треба да се бара во измена на законските прописи и зајакнување на капацитетите на Државниот инспекторат за труд, смета Ангел Димитров, претседател на Организацијата на работодавачи, објави Независен.

Целосниот текст можете да го прочитате тука