- Advertisement -
ЕкономијаМакедонија

Занаетчиите на колена: Не се опфатени во ниту една мерка, а загрозени се над 9 000 работни места

Занаетчиите на колена - Работник
216views

За мерките за поддршка на бизнис секторот да можат не  аплицираат и занаетчите. Кризата во овој сектор се чувствува од првиот ден. Без помош од државата поради намалената побарувачка на услугите од пандемијата се доведува во прашање опстојувањето на бизнисите и работните места на 5 800 занаетчии и 3300 други вработени во оваа дејност, апелираше денеска претседателот на Занаетчиската комора на Скопје Никола Петров.

Предлагаат во мерката за субвенционирање на плати да бидат предвидени и занаетчиите, а ослободувањето од аконтација на данок на личен доход додека трае пандмијата да се однесува и за занаетчиите кои паушално плаќаат данок по решение од Управата за јавни приохди и занаетчиите кои плаќаат данок од реално остварен приход се додека трае кризата со панедмијата во занетчискиот сектор. Бараат да се најде можност и занетчиите да аплицираат за кредити преку Развојната банка. Тие кои ќе бидат во самоизолација, пак, да се третираат ако болни, трошокот да биде на товар на Фондот за здраство, пишува Лидер.

Целосниот текст прочитајте го тука