ЗанимливостиМагазинНаука

Заработи 100.000 УСД за една недела: Продава специјални икони на корисниците на Ајфон

Заработи 100.000 УСД за една недела: Продава специјални икони на корисниците на iPhone - Работник
110views

Дизајнерот, познат како Траф, за помалку од една недела заработи повеќе од 100.000 УСД откако објави твит во кој ја претстави својата колекција на икони за апликации за iPhone.

Траф го забележа трендот луѓето да споделуваат слики од екранот на нивните „обични“ и модифицирани екрани на iPhone, на кои се усогласуваат иконите и графичките контроли. Иако вакви работи не се невообичаени за Android, Apple досега не им дозволуваше на своите корисници да го прилагодуваат почетниот екран според нивните потреби.

Сепак, од објавувањето на новиот iOS 14, тоа е исто така можно. Траф го искористи ова за да сподели слика од екранот на неговиот минималистички монохроматски дизајн. Веднаш стана популарен, а следбениците го опишаа овој дизајн како „чист“, „елегантен“, додека некои го нарекоа „естетика од соништата“.
„Луѓето веднаш почнаа да поставуваат прашања за иконите од сликите на екранот, па јас брзо ги спакував во колекција“, напиша Траф во својот блог, наведувајќи дека тие се „Кратенки“, односно кратенки за iPhone.

Бидејќи немаше упатства за цената по која треба да се продаваат иконите на iOS, тој одлучи да наплати 28 долари за неговиот комплет. Иако некои сметаа дека оваа цена е прескапа, очигледно е дека има многу повеќе кои беа подготвени да платат толку многу.

„Знаев дека ќе направам добро со продажба на икони, бидејќи заработив неколку илјади долари само во текот на ноќта кога ги поставив“, изјави Траф за Би-Би-Си.

Продажбата се зголеми уште повеќе откако беше рекламиран од Маркус Браунли, јутјубер кој се занимава со технологија, односно прегледи на разни производи.

Досега, Траф има заработено повеќе од 140.000 УСД, а неговите икони за iPhone ги купиле повеќе од 5.000 луѓе. Тој го нарече ова „незамислив резултат“.

 

Извор: b92.net