- Advertisement -
Магазин

Заразени околу 200 претставници на ООН

189views

Повеќе од 200 претставници на Обединетите нации во Сирија се заразени со вирусот ковид-19, соопштија властите.

Здравствената структура во таа земја е веќе уништена од војната, а ООН се обидува да ги зајакне своите капацитети во борбата против вирусот, пренесува Ројтерс.

„Повеќе од 200 случаи на ковида-19 се пријавени меѓу персоналот на ООН, од кои некои се хоспитализирани, а тројца се медицински евакуирани“, вели висок претставник на ООН во писмото што го прими Ројтерс од заразениот локален персонал. Како што е наведено, реалниот број на пациенти е веројатно уште поголем, вклучително и членови на невладини организации кои соработуваат со ООН.

Организацијата изрази загриженост за ширењето на вирусот во земја каде здравствениот систем беше сериозно оштетен во војната и каде снабдувањето со лекови беше тешко.