Наука

Заштитете се од загаден воздух ако не сакате да заболите од овие болести

Заштитете се од загаден воздух - Работник
347views

Пишува: Прим. Д-р Соња Петровска, Специјалист по педијатрија

Аерозагадувањето е еден од најважните, променливи ризици врз здравјето, воопшто. Аерозагадувањето е наречено’’ тивок убиец ‘’ од страна на Светската здравствена организација, бидејќи ефектите на аерозагадувањето најчесто одат незабележени и не можат лесно да се измерат.

Познато е дека околу 500 000 смртни случаи од карцином на бели дробови и 1,6 милиони смртни случаи од ХОББ може да се препишат на аерозагадувањето. Аерозагадувањето  се поврзува со малигнитетот, како што е карциномот на мочниот меур и леукемија кај децата, пишува НМД.

Целосниот текст прочитајте го тука