- Advertisement -
ЕкономијаМакедонијаСветот на работникот

За колкава плата жените во Македонија би прифатиле работа?

Државната помош - Работник
283views

Над 34% од жените во Македонија би прифатиле работа доколку платата е од 16.000 до 20.000 денари, додека само 0,3% би ја прифатиле понудата за вработување ако месечната плата надминува 40.000 денари. Податоците се од Државниот завод за статистика по повод осми март, Меѓународниот ден на жената.

Во руралните средини, 22,4% од вработените жени се неплатени семејни работници. Во урбаните средини, од вкупниот број на жени, 3,6% се работодавачи, пишува Стандард.

Целосниот текст прочитајте го тука