Светот на работникот

За компаниите најважни се искуството, дипломата, вештините и многубројни сертификати.

За компаниите најважни се искуството - Работник
284views

„Готов производ“ од работник најмногу се бара кога се вработуваат лица со универзитетска диплома. Ова го покажува последната Анкета за потреба од вештини на пазарот на трудот за периодот 2018/2019 година, правена на крајот на минатата година од Агенцијата за вработување. Во таа анкета најголемиот дел од испитаните компании најавиле дека годинава ќе вработуваат и дека имаат потреба до вкупно 18.463 работници

Македонските работодавци не сакаат да трошат време и пари за да ги подготват за работа новите работници. Затоа, бараат главно работници со искуство, плус дополнителни знаења, како што се странски јазик и основни, неретко и напредни  компјутерски вештини. Како потврда за знаењата и вештините обично треба да се приложи сертификат. Дипломата за завршено образование е плус, пишува Вечер.

Целосниот текст можете да го прочитате тука