- Advertisement -
ЕкономијаМакедонијаНовости

Зголемени продажните цени на индустриските производи во септември во однос на август

31 милиони евра поддршка за 60 илјади плати - Работник
126views

Според податоците што денеска ги објави Државниот завод за статистика, во септември во однос на август имало повисоки цени во секторите Рударство и вадење на камен за 1,9 и во Снабдување со електрична енергија, гас, пареа и климатизација за 2,2 проценти, додека во секторот Преработувачка индустрија тие биле пониски за 0,1 процент.

Во споредба со септември лани, продажните цени на производителите на индустриски производи, вкупно, се повисоки повторно во секторите Рударство и вадење на камен и Снабдување со електрична енергија, гас, пареа и климатизација, а пониски во секторот Преработувачка индустрија.

Advertisement

На странските пазари, продажните цени на производителите на индустриски производи се повисоки за 0,1 проценти на месечно ниво и пониски за 1,5 проценти на годишно ниво.

Advertisement

Advertisement
Advertisement