- Advertisement -
ЕкономијаМакедонија

Зголемен прометот во индустријата

Зголемен прометот во индустријата - Работник
222views

Прометот во индустријата, вкупно, во септември годинава е намален за 0,9 отсто во однос на ланскиот септември, а е зголемен за 17,4 отсто во споредба со претходниот месец.

Во првите девет месеци од годинава има раст од 7,2 отсто во споредба со истиот период од минатата година.

Advertisement

Според податоците на Државниот завод за статистика, во главните индустриски групи, вкупниот промет во индустријата во септември 2019 година во однос на септември 2018 година, бележи пораст кај Интермедијарни производи, освен енергија за 7,1  отсто, кај Капитални производи има опаѓање за 4,7 отсто, кај Tрајни производи за широка потрошувачка за 1,9, а кај Нетрајни производи за широка потрошувачка опаѓање за 3,0 отсто.

Прометот во индустријата, пак, на домашниот пазар, во септември 2019 година во однос на септември 2018 година е зголемен за 0,3 отсто, во споредба со претходниот месец има пораст од 5,7 отсто, а во привте девет месеци од годинава пораст од 0,3 отсто во споредба со истиот период лани, објави Канал 5.

Advertisement
Advertisement

Целосниот текст прочитајте го тука

Advertisement