- Advertisement -
СветСветот на работникотСиндикат

Зголемувањето на платите на го рефлектира зголемувањето на продуктивноста во најголемиот дел на ЕУ членки

Зголемувањето на платите - Работник
307views

Продуктивноста се зголеми повеќе од платите во повеќето земји-членки на ЕУ.

Од 2010 до 2019 година платите се зголемија помалку од продуктивноста на трудот во 15 земји членки на ЕУ според новите пресметки од страна на Европскиот синдикален институт (врз основа на бројки од базата на податоци „Амеко“).

Растот на платите заостанува зад зголемувањето на продуктивноста за:

„35“ процентни поени во Ирска
17 процентни поени во Хрватска
11 процентни поени во Шпанија
9 процентни поени во Грција и Кипар
7 процентни поени во Португалија
3 процентни поени во Белгија, Холандија и Финска
2 процентни поени во Италија
1 процентен поен во Австрија, Данска, Франција
0,5 процентни поени во Словенија
0,2 процентни поени на Малта

„Праведноста и економската теорија побарувачката дека зголемувањето на платите треба да го следи зголемувањето на продуктивноста“, рече Естер Линч, заменик генерален секретар на Европската конфедерација на синдикатите (ЕТУК) „наместо тоа, работните луѓе губат пред богатите.

„Компаниите плаќаат повеќе на акционерите и газдите за сметка на своите работници. Прераспределување е во погрешна насока: ограбување на оние што се наоѓаат на дното и на средината на куп, за да им се даде на оние на врвот. Европската унија мора да преземе активности за поддршка на посилно колективно договарање. Кога работниците можат да се договараат за нивниот фер удел во продуктивноста, се добива просечна плата, што значи дека 60% од просечната плата е на минимална плата од која работниците можат да заработат за живот“.