- Advertisement -
Наука

Земјата нема доволно ресурси за сѐ поголемиот број жители

312views
Во една замислена околина со неограничени природни ресурси населението расте експоненцијално. Карактеристика на овој вид раст е времето кое е потребно за населението двојно да се зголеми. Експоненцијалното растење почнува полека, а потоа се забрзува. На пример, замислете дека некој се согласил да ви даде едно пени на 1 јануари 2019, две пени на 1 февруари, четири на 1 март итн. Плаќањето се зголемува двојно секој месец. Колку време е потребно за да стигнете до сумата од 100 милијарди долари?
Повеќе прочитајте на факултети.мк

Advertisement