- Advertisement -
Правда

Зимбабве: На 5 милиони луѓе им се заканува глад, Обединетие Нации бараат итна помош

Зимбабве: На 5 милиони луѓе - Работник
308views

Обединетите нации упатија итен повик за помош за Зимбабве, предупредувајќи дека помошта им е потребна на повеќе од пет милиони лица, односно на третина од тамошното население, јави Би Би Си.

Светската програма за храна (ВФП) упати барање за помош за Зимбабве во износ од 331 милион долари, во момент кога земјата се бори со последиците од суша, циклон и економска криза.

Дејвид Бесли, кој се наоѓа на чело на ВФП, изјави дека „ земјата е соочена со суша каква што долго време не е видена“, додавајќи дека 2,5 милиона луѓе се веќе на работ на глад. Сушата, исто така, доведе и до раст на цените на храната, објави Независен.

Целосниот текст можете да го прочитате тука