ЗанимливостиМагазин

Златото го изгуби сјајот, не беше вака во последните 11 години

Златото го изгуби сјајот, не беше вака во последните 11 години - Работник
61views

Во меѓувреме, централните банки почнаа да ги надополнуваат своите златни резерви

Златото го изгуби сјајот за инвеститорите и централните банки во третиот квартал од годината, објави Светскиот совет за злато во својот последен извештај, додека пандемијата предизвика интерес за благородниот метал.

Побарувачката за злато падна на 892,3 тони во периодот јули-септември. Тоа е најниско квартално ниво од 2009 година, се наведува во извештајот.

Во меѓувреме, централните банки, вклучително и во србија, почнаа да ги надополнуваат своите резерви на злато, додека владите се обидуваат да го ублажат влијанието на вирусот. Нето продажбата, предводена главно од Узбекистан и Турција, беше 12 тони во текот на третиот квартал, што е прв ваков потег од 2010 година, според ВГЦ. Банките се очекува да продолжат да купуваат злато пред крајот на годината, но со побавно темпо отколку во 2018 и 2019 година.

„Пандемијата ја зголеми неизвесноста, мотивирајќи многу инвеститори – вклучувајќи ги и централните банки – да бараат средства што ќе ја диверзифицираат и заштитуваат вредноста на нивните портфолија во време на криза“, се вели во извештајот. Според водечки аналитичар, продажбата дошла од банки кои се обидувале да ја искористат високата цена на златото.
Така, во август златните шипки достигнаа историски максимум над 2.075 долари за унца. Последователно се лизна на сегашното ниво под 1900 УСД за унца.

Побарувачката за инвестиции во лостови и монети скокна скоро 50 проценти на годишно ниво, на 222 тони во третиот квартал. Друг инвестициски инструмент, златни фондови (ЕТФ), исто така, забележа квартални приливи.

Извор: biznis.telegraf.rs