Занимливости

Зошто Исланд се вика „леден“, а Гренланд „зелен“?

Зошто Исланд се вика - Работник
242views

Дали некогаш сте се запрашале зошто Гренланд (Greenland), чија три четвртина од територијата е прекриена со еден траен леден покривач вон Антартикот, во своето има го има зборот „зелен“? Од друга страна, пак Исланд кој се состои од зборовите „мраз“ и „земја“, се чини премногу зелен за да може да се прилагоди според тоа име.