- Advertisement -
Наука

Зошто некои луѓе не чувствуваат болка?

256views

Болката, парадоксално, е основно добро бидејќи ни укажува дека нешто во организмот не функционира како што треба. Таа е дел од вродениот стремеж да избегнуваме опасни и штетни ситуации, како и да ги штитиме повредените делови со лекување.

Вродената нечувствителност на болка и вродената нечувствителност на болка со анхидроза (CIPA) се дел од фамилијата нарушувања со име HSAN, што е скратеница од наследни сензорни и автономни невропатии. Во суштина, луѓето со HSAN нарушување имаат проблеми да почувствуваат болка и температура.

Advertisement

Луѓето со вродена нечувствителност на болка и CIPA имаат огромна загуба на сензорни рецептори. Тие можат да почувствуваат притисок, но не и болка, така што се склони кон самоповредување, а не се ни свесни за тоа. Тие, на пример, ќе знаат дека си ја фатиле раката со вратата, но нема да почувствуваат болка.

Повеќе прочитајте на факултети.мк

Advertisement
Advertisement