- Advertisement -
МагазинНовостиСветот на работникот

Зошто пандемијата не е единствената причина да работите од дома?

Работа од дома - Работник
142views

Како што веќе долго време знаеме, работата од далечина има низа предности за работниците. Ги наведуваме најдобрите меѓу придобивките од работењето од дома – за кои можеби веќе сте биле свесни, а некои од нив може уште повеќе да ви ги отворат очите околу влијанието на работата од далечина врз работодавците, вработените, економијата и планетата.

1. Подобар животен баланс

Многу работни места од далечина, исто така, доаѓаат со флексибилни распореди, што значи дека работниците можат да го започнат и да го завршат својот ден кога ќе изберат, се додека нивната работа е завршена и доведува до силни резултати. Оваа контрола врз вашиот распоред на работа може да биде од непроценлива важност кога треба да се обрне внимание на потребите на вашиот личен живот.

Без разлика дали станува збор за пуштање деца на училиште, водење некои работи, учество на онлајн час за фитнес наутро или да се биде дома за одреден договор, овие задачи полесно е да се балансираат кога работите од дома.

2. Помал стрес поради елиминација на патувањето до работа

Просечното еднонасочно патување во САД е 27,1 минути – тоа е скоро еден час на ден поминат до и од работа и навистина додава тежина на секојдневните обврски. Според Центарот за автоматско осигурување, патниците поминуваат околу 100 часа во превозно средство и 41 час заглавени во сообраќај секоја година. Некои „екстремни“ патници се соочуваат со многу подолго време на патување од 90 минути или повеќе во секоја насока.

Но, губењето време за патување до работа е само една од лошите страни на доаѓањето на работа. Повеќе од 30 минути дневно еднонасочно патување е поврзано со зголемено ниво на стрес и вознемиреност, а истражувањата покажуваат дека патувањето 16km до работа секој ден е поврзано со здравствени проблеми како што се:

  • Повисок холестерол
  • Зголемен шеќер во крвта
  • Зголемен ризик од депресија

Елиминацијата на патувањето до работа ви помага да го одржите вашето ментално и физичко здравје. Заштедата на време може да ви овозможи да се фокусирате на приоритетите надвор од работата, како дополнително спиење наутро, поминување повеќе време со семејството, вежбање или здрав појадок.

3. Независност од локацијата на компанијата

Една од значителните придобивки од работата од дома е да имате пристап до поширок спектар на можности за работа кои не се ограничени со географска локација. Ова може да биде особено корисно за барателите на работа кои живеат во рурални заедници и мали градови каде што можеби нема многу достапни локални позиции.

Немањето одредена локација за работа значи дека, пред пандемијата, работниците кои имаат работа на далечина, исто така, може да патуваат и да живеат како дигитални номади, додека градат значајна кариера. Иако целосниот начин на живот на номадите во моментот е во мирување, бидејќи границите почнуваат допрва да се отвораат, сепак е дефинитивно поволен.

Исто така, луѓето кои треба често да се движат, како што се воените сопружници можат да имаат корист од работа на далечина што може да се заврши од каде било, без притоа да се започне на дното на новата компанија со секој потег.

Покрај тоа, работата на далечина е одличен начин да се избегнат области со високи кирии и високи хипотеки, особено за позиции (како технологија) за кои порано се бараше живеење во град со висок стандард на живот. Со работата од далечина, повеќе не мора да живеете во близина на голема метропола за да ја имате саканата кариера.

4. Подобрена инклузивност

Работата од далечина им овозможува на компаниите да ја прифатат различноста и инклузивноста со ангажирање луѓе од различно социоекономско, географско и културно потекло и со различни перспективи – што може да биде предизвик да се постигне кога регрутирањето е ограничено на одредена локација за која не секој сака или може да си дозволи да живее во близина.

И ангажирајќи вработени кои можат да работат од дома во заедниците каде се чувствуваат најудобно и најподдржувано, компаниите избираат поддршка на различностите, заедницата и семејството.

Работата од далечина им дава на луѓето на кои им е тешко да најдат стабилно вработување на работно место на лице место, како оние со попреченост или негуватели на кои им треба флексибилен распоред, можност да ги следат своите цели во кариерата без да се грижат за патување напред и назад до канцеларија. Исто така, им дава флексибилност на работниците да стигнат до лекарски и други состаноци за здравствена заштита кога е потребно.

5. Заштеда на пари

Луѓето кои работат од дома со скратено работно време можат да заштедат околу 4.000 Американски долари годишно. Бензинот, одржувањето на автомобилот, превозот, надоместоците за паркирање, професионалната гардероба, купените ручеци и многу повеќе, може да се намалат или отстранат од вашите месечни трошоци во целост. Вака можете и значајно да заштедите. 

И заштедите не се наменети само за вработените. Бидејќи се повеќе и повеќе компании им дозволуваат на вработените да продолжат да работат од дома и после пандемијата – како Твитер, Сквер, Шопифај и Фејсбук, кои исто така ќе забележат значителни заштеди на долг рок.

Според Global Workplace Analytics, една типична компанија може да заштеди околу 11.000 Американски долари годишно за секој вработен кој работи од дома барем некое време. Всушност, FlexJobs заштеди повеќе од 5 милиони Американски долари од работење од далечина на работи како што се:

  • Издатоци
  • Трошоци за недвижнини
  • Субвенции за транзит
  • Континуитет на работењето

За време на пандемијата КОВИД-19, американските работодавци заштедуваат над 30 милијарди Американски долари на ден дозволувајќи им на вработените да работат од дома. Оваа голема економска корист од далечинското работење може да продолжи бидејќи повеќе компании ја прилагодуваат за да стане долгорочно решение.

Извор: Кариера