ПравдаСветСиндикат

Зошто пензиите ја поделелија Франција?

Зошто пензиите ја поделелија Франција? - Работник
190views

Генерален штрајк во Франција, нацијата е вознемирена: се работи за пензијата. Францускиот пензиски систем е непрегледен. Но, зошто ли е тоа проблем? На пензионерите им е подобро отколку во Германија.

Штрајковите против пензиската реформа во Париз и денеска предизвикаа стотици километри застој во сообраќајот. Околу 8 часот утрово сообраќајниот застој се протегаше на 600 километри, како што информираше сообраќајната служба Ситадин. Вообичаено е половина од тоа. И во понеделникот париското метро и возовите од предградието штрајкуваа, тоа е веќе петти ден по ред со масовно попречување на јавниот сообраќај.

И железничкиот сообраќај за подалечни релации функционира со ограничени капацитети, само околу 20 проценти од супербрзите возови ТеЖеВе според податоците на француската железница се во сообраќај, пишува Дојче Веле.

Целосниот текст прочитајте го тука