- Advertisement -
Правда

Изложбата во чест на активистите за човекови права убиени во Колумбија

Изложбата во чест на активистите за човекови права убиени во Колумбија-Работник
395views

Уметникот Дорис Салдедо направи јавна изложба во Богота во чест на десетици лидери на човекови права убиени во Колумбија, по потпишувањето на мировниот договор.

Учесниците ги кршеа стаклените правоаголници и потоа ги формираа имињата на активистте 165 главни активисти убиени во јужноамериканската нација.

Обвинителите и групите за човекови права тврдат дека од почетокот на 2016 година се убиени 506 активисти. Меѓу нив се и афро-колумбиските активисти, лидерите на домородните народи и бранителите на човековите права. Властите веруваат дека преостанатите нелегални вооружени групи и нелегали трговци со дрога се одговорни за многу од смртните случаи.

Обединетите нации во мај предупредија дека смртта на активистите продолжува со зачудувачка стапка, со 51 убиен во првите четири месеци од 2019 година.

Салдедо стана еден од најистакнатите гласови во Колумбија, помагајќи на нацијата да се лекува низ уметноста, барајќи да го спроведува мировниот договор.