Наука

Измерен пулсот на најголемиот цицач на светот

Измерен пулсот на најголемиот цицач на светот-Работник
213views

Научниците успеаја за прв пат во историјата да го измерат срцевиот ритам на најголемото суштество во светот, користејќи електрокардиограф прикачен на телото на синиот кит.

Откриле дека синиот кит, кој може да достигне должина до 30 метри и да тежи дури 200 тони, ја намалува стапката на активност на срцето за само неколку удари во минута за време на нуркање и потрагата по храна.

Минималниот број на отчукувања снимени за време на нуркањето беше два, а најголем беше откако цицачот се врати на океанот за да дише воздух – 37 отчукувања во минута, пренесува Ројтерс.

Колку е повисоко животното, толку е помал бројот на отчукувањата на срцето.

„Синиот кит е најголемото животно на сите времиња и ги фасцинираше биолозите долги години“, рече биологот ereереми Голдбоген од универзитетот Стенфорд.

Општо земено, колку е поголемо животното, толку е помал отчукувањата на срцето. Ова ја минимизира количината на работа што срцето ја прави при дистрибуцијата на крв низ целото тело. Кај луѓето, срцето во мирување чука во опсег од околу 60 до 100 отчукувања во минута, а при напор или вежбање чука околу 200 отчукувања во минута. Најмалите цицачи, ројците, исто така, имаат повеќе од илјада удари во минута.