- Advertisement -
Магазин

Изолирајте се од грип. Како да се заштитите?

Изолирајте се од грип - Работник
160views

Изолација. Еден од клучните зборови во 2020 година – затоа што секој сака да биде здрав и да ги заштити своите најблиски. Неговото основно значење е: „прекинување врска со нешто“. Но, најтешко е да прекинете контакт со оние што ги сакате. А најдоброто нешто во моментов е да не се поврзете на било кој начин со сезонскиот грип или коронавирус. Знаеме дека ви е тешко да се изолирате од луѓето и не треба целосно тоа да го правите.

За среќа имаме Интернет, што многу ги олеснува работите!. Онлајн состаноците се исто така добра опција. Но за да се изолирате од грипот, треба да елиминирате барем еден од ризиците пред вас.  Како да се заштитиме себеси но и ранливите луѓе од нашето семејство или кругот на пријатели? Потребна е свесност и одговорностМногу луѓе, особено младите, сметаат дека дури и ако заболат од грип, тоа не е проблем.

Тие не мислат дека понекогаш имунитетот им е послаб и може да се појават компликации (како пневмонија). Тие исто така не помислуваат дека во своето семејство имаат постари луѓе кои би имале потешкотии за да се опорават, а многу од нив имаат и хронични болести кои дополнително ги комплицираат работите. 

Од оваа гледна точка, очигледно е дека сите треба да бидеме внимателни. За себе и за другите. Има доволно информации што можете да ги прочитате за да се уверите дека грипот не треба да се потценува.Одговорноста е вториот чекор. Ако имате симптоми, ако сте биле во контакт со болни луѓе, да избегнувате постари роднини, држете се на дистанца. Дури и ако се чувствувате подобро, запомнете дека може да заразите луѓе во рок од една недела од првите симптоми.Важно е да се напомене дека вакцината е единствената ефикасна превенција што можете да ја изберете за себе и за вашето семејство. Зошто да изберете вакцина против грип Грипот секоја година ги напаѓа нашите животи и не можеме да мислиме дека ако бевме болни минатата зима, сега имаме имунитет. Вирусите мутираат со текот на времето, и ова бара секоја година да се ажурираат вакцините против грип, со цел заштита од соединенијата што се активираат.Ако се двоумите дали да се вакцинирате, видете ги главните придобивки:• Вакцините обезбедуваат активна заштита од грип за стари лица, бремени жени и деца над 6 месеци• Бремените жени со вакцина против инфлуенца обезбедуваат пасивна заштита на своите бебиња се до нивната шестмесечна возрастСе препорачува вакцината против грип да се дава пред почетокот на сезоната на грип, бидејќи на телото му требаат две недели да создаде антитела.Експертите истакнуваат дека дури и ако добиете грип по вакцинирањето, болеста ќе помине полесно и без компликации.Заштитете се од грип. Вакцинирајте се.