Има тренд на намалување на средствата за образование и наука, сметаат до Независниот академски синдикат

Средствата што се одвојуваат од државниот буџет за образование се ниски и во последните девет години се забележува тренд на постојано намалување, а форматот во кој во моментот е достапен буџетот на Министерството за образование не овозможува разбирање на одделни ставки, се дел од заклучоците од  истражувањето што денеска го презентираше Независниот академски синдикат.

Истражувањето е реализирано во рамки на проектот „Финансиска транспаретност и отчетност во високото образование и ануката во РСМ“ поддржан од Фондацијата Отворено општество-Македонија, пишува Либертас.

Целосниот текст можете да го прочитате тука