- Advertisement -
НовостиПравдаСветот на работникот

Инспекторите на терен: Плата од два денара нема, но има работници без плата

Инспекторите на терен - Работник
1Kviews

Додека Владата и синдикатите полемизираат околу тоа колкава треба да биде минималната плата во државата, дел од вработените или воопшто не ја примаат или добиваат само дел од неа.

По алармот на невладината организација „Гласен текстилец“ дека во некои компании со години се исплатува плата од само два денара, трудовите и даночните инспектори тргнаа во контрола и не открија такво нешто. Но, пронајдоа работодавци кои не ги плаќаат вработените или им даваат само дел од платата што ја договориле со нив кога ги вработиле.

Од Државниот инспекторат за труд информираат дека се извршени надзори кај 74 правни субјекти со 1.468 вработени лица. Кај повеќе од половината, или кај 42 работодавачи, се утврдени неправилности. Во 41 компанија е констатирано дека исплатата не е извршена во законски предвидениот рок или на вработените им е дадена плата помала од наведената во договорите за работа, а во една е затекнат непријавен работник.

Повеќе на Вечер.прес