Инспирирана од Мајка Тереза спасила повеќе од 18.000 девојчиња од проституција

Инспирирана од Мајка Тереза, Анурада Коирала отсекогаш знаела дека е предодредена да им служи на луѓето. Затоа и станала учителка, воспитувајќи ги малите деца во Катманду, Непал. Сепак, по две децении, таа одлучила да преземе уште поголем подвиг: заштита на жените и девојчињата од злоупотреба, експлоатација и трговија со луѓе.

На нејзините утрински прошетки покрај храмот Пасупутинаат во Катманду во раните 90-ти, Коирала редовно се среќавала со жени кои просат на улица. Решила да разговора со нив, додека повеќето и признале дека биле жртви на родово базирано насилство.

Коирала била далеку запознаена со нивната болка, откако претрпела екстремно физичко злоставување самата од рацете на нејзиниот поранешен сопруг.Ова трауматско лично искуство ја поттикна нејзината одлука да ја промени својата професија. Коирала започнала да ги едуцира жените за родово базирано насилство и да работи на нивното економско зајакнување. Таа им понудила да им помогне да ги издржува економски доколку престанат да молат на улиците. Најпрво, само осум жени ја прифатиле нејзината понуда и таа им давала по 1.000 рупии од секоја ситна заработка за да започнат со работа во мали улични продавници. 

Набргу потоа, таа ја проширила својата мисија чекор понатаму, основајќи ја непрофитната организација Маити Непал уште во 1993 година, преку која во последните 26 години им служеше на експлоатираните жени и деца. За време на нејзината кариера како активист и хуманитарец, таа особено се фокусираше на справување со сексуалната трговија, сексуалната индустрија, која ги принудува младите девојки од сиромашните заедници низ целата граница на Индија-Непал да бидат продадени во сексуално ропство.

Маити Непал, која сега привлекува повеќе од 1.000 деца, порасна во три домови за превенција преку кои девојчињата во опасност се идентификуваат и едуцираат за опасностите од трговија со луѓе. Организацијата исто така води единаесет транзитни домови кои работат како непосредни засолништа за спасени девојчиња, два домови кои третираат жени и деца заразени со ХИВ / СИДА и едно формално училиште.

Коирала денес има 70 години и се смета за „Мајка Тереза“ на Непал и продолжува да се бори против трговијата со сексуални активности преку нејзината организација, која е домаќин на низа иницијативи, како што се програми за зајакнување на жените, кампањи за подигнување на свеста и сесии за обука на вештини за жени и деца.