Инфлацијата во Еврозоната достигна 10% – највисоко ниво во последните 20 години

Зголемените цени на енергијата и храната повторно ја поттикнаа инфлацијата во 19-те земји кои го користат еврото на највисоката годишна стапка од создавањето на валутата.

Потрошувачките цени во земјите кои го користат еврото како валута достигнаа годишна стапка од 10 отсто во септември, што е највисоко ниво од создавањето на еврото пред повеќе од две децении, објави во петокот Европската комисија.

Двоцифреното темпо беше поголемо отколку што предвидуваа економистите и голем скок од 9,1 отсто во август, што беше претходниот рекорд, пишува nytimes.

Цените на енергијата, кои во септември пораснаа со годишна стапка од 40,8 отсто, повторно беа главниот фактор за забрзување на инфлацијата во еврозоната, поттикната од руската инвазија на Украина, која претходно го снабдуваше најголемиот дел од европскиот природен гас. Цените на храната во септември пораснале за 11,8 отсто, од 10,6 отсто во август.

Десет земји забележаа двоцифрена инфлација, вклучувајќи ја и најголемата економија во еврозоната, Германија. Објавувањето на посилните од очекуваните резултати на инфлацијата во Германија ден претходно, кои достигнаа највисоко ниво во последните 70 години од 10,9 отсто, ги предупреди економистите дека податоците за целата еврозона би можеле да бидат поголеми од прогнозите.

Естонија, Литванија и Летонија регистрираа стапки на инфлација над 22 отсто, додека инфлацијата во Холандија беше 17,1 отсто, што е намалување од под 14 отсто претходниот месец. Словачка, со 13,6 отсто во септември, исто така беше меѓу несреќната група на нации со повисоки стапки од просечните.

Во Франција инфлацијата благо се намали и во септември падна на 6,2 отсто, од 6,6 отсто претходниот месец. Таму се намали инфлацијата на енергијата, но се зголеми инфлацијата на храната. Сепак, илјадници луѓе излегоа на улиците низ Франција во четвртокот барајќи повисоки плати за борба против инфлацијата. Во Чешка, исто така, беа забележани масовни протести поради високата цена на енергијата.

Инфлацијата го нагризува животниот стандард и заштедите не само во Европа, туку и во целиот свет. Заостанатите работи на синџирот на снабдување и прекините кои произлегуваат од пандемијата на коронавирус, како и напливот на активности што го придружуваа повторното отворање на економиите, ги зголемија цените. Зголемувањето на цените на енергијата и храната што следеше по руската инвазија на Украина, исто така, ја поттикна инфлацијата, а санкциите наметнати од Европа, САД и нивните сојузници ја влошија.