СветСиндикат

Ирак: Образовните синдикати побараа од Парламентот да го цени образованието како приоритет

Ирак: Образовните синдикати - Работник
171views

Состанокот со Претседателот на Парламентот на Курдистан, Заменикот Претседател и Секретарот, лидерите на синдикатите на просветните работници на Курдистан го поттикна Парламентот да се стреми кон квалитетно образование за сите.

По отворањето на новиот Парламент, Претседателот на синдикатот на просветни работници на Курдистан (КТУ), Абдул Вахед Мохамед Хаџи го истакна слоганот на синдикатот, „Квалитетно и Слободно образование за сите“. Тој побара од лидерите на Парламентот да дејствуваат по ова прашање кое што е во согласност со меѓународните политики и обврски.

Според Хаџи, „Целта на нашиот синдикат е да создаде здраво и образовано општество во кое демократијата, човечките права, социјалната правда, правата на децата и родовата еднаквост ќе бидат имплементирани.