- Advertisement -
ЕкономијаМакедонијаСветот на работникот

Исплашени од корона, лозари се откажаа од садење иако имаа капарисани лозови калеми

424views

Исплашени од коронавирусот, лозари од Тиквешко се откажаа од садење лозје оваа пролет, иако имаа резервирани и капарисани лозови калеми. Оваа информација за МИА ја потврдија од расадникот за лозови калеми во неготинското село Тимјаник.

-Поради ситуацијата со коронавирусот, некои муштерии исплашени од економската криза што следува, иако имаа договорени и капарисани лозови садници, се откажаа од садење и ги откажаа садниците. Сепак, и покрај ситуацијата, еден дел од лозовите садници добро се продадоа, бидејќи однапред беа договорени. Но, за жал, овошните садници два месеца застанаа со продажба, бидејќи пазарите и земјоделските аптеки не се секогаш отворени, ни рече Васе Мојсовска, сопственичка на расадникот.

Advertisement

Повеќе прочитајте на iportal.mk

Advertisement
Advertisement