Наука

Истражувачите бараат профитабилно решение за климатските промени

Истражувачите бараат профитабилно решение за климатските промени - Работник
179views

Релативно едноставен процес би можел да помогне за да се сврти плимата на климатските промени и истовремено да се профитира од целиот процес. Ова е една од надежните визии испланирана од страна на новото истражување од универзитетот Станфорд кое забележува контраинативно решение: конвертирање на еден стаклен гас во друг.

Истражувањето, објавено во Нејчур Сустанбилити на 20 мај (вчера), го опишува потенцијалниот процес за конвертирање на екстремно силниот стаклен гас – метан во карбон –диоксид кој не е толку силен фактор за глобално затоплување. Идејата за намерно испуштање на карбон – диоксидот во атмосферата можеби изгледа изненадувачки, но авторите аргументираат дека менувањето на метанот со карбон – диоксид е значен бенефит за климата.

„Доколку се усоврши, оваа технологија може да ја врати атмосферата до пред индустриската концентрација на метан и други гасови“, рече главниот автор Роб Џексон, Професор по наука за земјината атмосфера во школата за Земјата, енергијата и наука за околината во универзитетот Стенфорд.

Основната идеја е дека некои од изворите на емисиите од метан, започнувајќи од култивација, на пример, може да биде тешко или скапо да се елиминира. „ Алтернатива е да се отстранат овие емисии преку отстранување на самиот метан и со тоа да се намали ефектот на загревање на атмосферата“, рече коавторот Крис Филд, директор на институтот за шуми при универзитетот Станфорд.

Целиот текст можете да го прочитате тука