- Advertisement -
ПравдаСветот на работникот

Истражување: Информираноста на младите за работничките права е на многу ниско ниво

Истражување: Информираноста на младите - Работник
313views

Според истражувањето што го реализираше Центарот за напредни студии на Југоисточна Европа – Универзитет од Ријека во Хрватска во рамки на проектот „Права на работа, работата за правата”, нивото на информираност на младите за нивните работнички права се на многу ниско ниво. Истражувањето е спроведено на илјада млади вработени во јавниот сектор.

Следејќи ги потребите на младите, анкетирани обучени едукатори – млади активисти на синдикатите од вклучените земји, во текот на летото разговарале за најразлични теми кои ги засегаат младите, како што се мобингот, правото на породилно отсуство, боледувањето, употреба на слободни денови за дополнително образование и многу други прашања од областа на Законот за работните односи што ги интересираат младите вработени. Повеќе од 200 млади луѓе од државава досега учествувале на овие работилници и добиле информации од прва рака, пишува Локално.

Целосниот текст прочитајте го тука