- Advertisement -
ЗанимливостиМагазинНаука

Истражување: Пушењето за време на бременоста е фактор на ризик за астма кај децата

Јавноста ги поддржува владите - Работник
256views

Пасивното пушење предизвикува кашлање, кивање, печење, црвенило и чешање на очите, иритација во носот, грлото, отежнато дишење и главоболка. По четири до пет часа во зачадена и недоволно проветрена просторија, пасивен пушач вдишува количина на чад од тутун што ја вдишува пушач по две до три пушени цигари.

Пушењето за време на бременоста на жената го спречува нормалниот развој на фетусот. Тоа го спречува пренесувањето на сите потребни материи низ крвта од циркулацијата на мајката преку вените на плацентата во циркулацијата на фетусот. Со намалување на кислородот во крвта на мајката, неговата количина во феталната крв значително се намалува.

Ако мајката пуши за време на бременоста, никотинот непречено поминува низ плацентата и го достигнува феталното ткиво. Така, дури 3.800 распаднати производи од чад од тутун минуваат нефилтрирани во крвта на детето. Пушењето во бременост има ембрио-фетоотоксични ефекти, кои се одговорни за развој на вродени аномалии, пишува порталот Природа на подарок.
Никотинот предизвикува нарушувања во созревањето на функцијата на плацентата, интраутерински недостаток на кислород, поради што нероденото дете страда од недостаток на кислород. Тежината на новороденчињата на мајки кои пушеле за време на бременоста е околу 200 грама помалку од новороденчињата на мајки кои не се пушачи.

Најновите истражувања покажуваат дека пушењето го попречува интелектуалното созревање на детето. Пушењето за време на бременоста е исто така фактор на ризик за развој на алергии, невродерматитис и астма кај детето.

Мајки пушачи – деца пушачи

Жените кои пушат за време на бременоста и во раното детство на своето потомство создаваат предиспозиција кај децата да станат пушачи за време на адолесценцијата или зрелоста, покажаа резултатите од студијата презентирана на конференцијата на Американското здружение за пулмонали во Сан Диего.

Научниците дошле до овие заклучоци врз основа на истражување за респираторни проблеми кај деца, спроведено во американскиот град Тусон. Целта беше да се утврди влијанието на чадот од тутун врз децата додека тие сè уште биле во утробата на нивните мајки, а потоа и за време на детството, пренесоа француските медиуми.

Потрошувачката на тутун кај бремени жени била испитувана трипати, во различни фази од бременоста, а потоа била извршена контрола на однесувањето на децата во врска со потрошувачката на тутун чии мајки пушеле за време на бременоста. Децата биле прегледани на возраст од шест, девет и 11 години, а потоа кога наполниле 16 и 22 години.

Резултатите покажале дека ако мајката пушела за време на бременоста и раното детство на нејзиното потомство, децата би имале тенденција да пушат кога ќе наполнат 22 години. Истражувањата исто така покажаа дека луѓето чии мајки пушеле за време на бременоста и во раното детство имаат помала веројатност да престанат да пушат отколку оние чии мајки никогаш не биле пушачи или почнале да пушат кога детето имало 10 години.

Растеме во чад – родители и цигари

Најновите истражувања потврдија дека пасивното пушење го зголемува ризикот од рак на белите дробови за дури 20 проценти. Нај-невините пасивни пушачи се деца. Децата кои растат со родители кои пушат, најверојатно страдаат од респираторни инфекции, отитис медиа, бронхитис и астма.

Пасивно или присилно пушење е вдишување на чад од цигари што го пушат други. Пасивен пушач добива чад од два извори: тој вдишува секундарен чад издишан од пушач и терцијарен чад што оди во воздухот директно од цигара. Пушач вдишува 15 проценти од чад од цигари. Останатите 85 проценти одат во воздухот што го вдишуваат присутните во собата.

Непушачите, кои се пасивни пушачи, исто така страдаат од „пушачки болести“. „Кога станува збор за деца, особено на возраст под три години, кои растат во простории каде што пушат постојано, тие се многу почувствителни на пасивен внес на чад од тутун отколку возрасните. “,” Колку е помало детето, толку побрзо се дише и внесувањето на хемиски агенси по килограм телесна тежина е поголемо отколку кај возрасните.

Респираторни инфекции, настинки, бронхитис, пневмонија, бронхијална астма и отитис медиа се почести кај мали деца чии мајки се пушачи. Кога станува збор за училишни деца – „пасивни пушачи“, тие имаат почест бронхитис во споредба со децата што живеат во здрава околина “.

Родителите пушачи тешко можат да им забранат на своите деца да пушат. Тие усвојуваат образец на однесување од своите родители. За жал, пушачи има и кај децата, а особено загрижува фактот што кога пушењето започнува околу десеттата година, животот станува пократок за 20 или повеќе години, а честопати доаѓа и до разни деформитети многу рано.

За жал, кај многу родители, љубовта кон цигарите е поголема од родителската грижа и љубов.