- Advertisement -
Правда

Италија ќе биде првата земја каде задолжително ќе се учи за климатски промени

Италија ќе биде првата земја каде задолжително ќе се учат климатски промени-работник
291views

Од следната година, во италијанските основни училишта од секое одделение ќе се бара да учат климатски промени и одржливост, во обид да ја позиционираат земјата како светски лидер во образованието за животната средина.

Министерот за образование, Лоренцо Фиорамонти, рече дека сите јавни училишта ќе вклучуваат околу 33 часа годишно во нивните наставни планови за да учат прашања поврзани со климатските промени. „Идејата е дека граѓаните во иднина треба да бидат подготвени за климатските итни делувања“, рече Крамароса.

Advertisement

Откако стана министер, Фиорамонти беше критикуван од десничарските опозициски партии за поддршка на штрајкот на студентите кои протестираат против климатските промени и поддржуваат даноци на пластични и шеќерни пијалоци.

Advertisement

Advertisement
Advertisement