- Advertisement -
ПравдаСветСветот на работникотСиндикат

ИТУК бара ослободување на Ли Чеук Јан, синдикалец од Хонг Конг

ИТУК бара - Работник
201views

Светската Конфедерација на синдикати побара од властите во Хонг Конг да се откажат од обвиненијата против Ли Чеук Јан, генералниот секретар на Конфедерацијата на синдикатите во Хонг Конг и другите демонстранти кои се соочуваат со кривична постапка.

Ли беше уапсен и обвинет, заедно со застапниците за демократија, Јунг Сум и Џими Лаи, за незаконско собрание за учество на јавен митинг на 31 август минатата година. Севкупно, околу 7.000 лица се уапсени, а 80% од случаите сеуште се „под истрага“. Судското сослушување на Ли е закажано за 5 мај.

„Обвиненијата против Ли и другите поддржувачи на демократијата се насочени кон сузбивање на каква било форма на несогласување, бидејќи Кина се обидува да ја зајакне својата позиција во Хонг Конг преку администрацијата на извршниот директор Кери Лам. Овие луѓе се соочуваат со кривични пријави за едноставно кажување на вистината и за барање основни права. Владата на Хонг Конг треба да управува во интерес на народот наместо да се грижи за Кина “, рече генералниот секретар на ИТУК, Шаран Бароу.

Покрај тоа што бара да се отфрлат обвиненијата, ИТУК го повикува Лам да ги укине ограничувањата на мирни собранија и да престане мешањето на полицијата во јавни собири, да престане да апси луѓе за учество во мирни собранија, да стави крај на репресијата против синдикатите и да ги врати отпуштените работници и да формира независна истражна комисија за испитување на кршењето на човековите права, вклучително полициското насилство.